Αλλαγή γλώσσας

Login

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 7 επισκέπτες και κανένα μέλος

Στατιστικά

Επισκέπτες
16
Άρθρα
35
Δικτυακοί Σύνδεσμοι
2
Εμφανίσεις Άρθρων
149488

ΠΕ. 5  Εκτίμηση ενεργειακού ισοζυγίου, οικονομικών στοιχείων, ισοζυγίου CO2, κύκλου ζωής.

(Π.Θ. ΚΑΠΕ, ΤΕΙ Λάρισας)

Υπεύθυνος Ευθ. Μυγδάκος

 

Κατά την εκτέλεση των πειραμάτων θα γίνουν μετρήσεις της απορροφώμενης ισχύος και ενέργειας  από τα γεωργικά μηχανήματα με τον οργανωμένο γεωργικό ελκυστήρα που διαθέτει το Π.Θ. Θα εκτιμηθεί  η ενέργεια των εισροών με βάση στοιχεία της βιβλιογραφίας ενώ θα μετρηθούν οι εκροές ενέργειας με το θερμιδόμετρο του ΤΕΙ/Λ και του ΚΑΠΕ.

 

ΠΕ 5.1

Κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου θα καταγραφούν όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες-εργασίες και οι αντίστοιχες δαπάνες παραγωγής, παράλληλα με την παρακολούθηση των φυτειών, την απόδοση του γεωργικού εξοπλισμού,  τις αποδόσεις, τις προσόδους κλπ. ώστε να καταστεί δυνατή η οικονομική ανάλυση των στοιχείων κάθε καλλιέργειας, το κόστος παραγωγής και τελικά η συγκριτική ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων με βάση το ακαθάριστο κέρδος κάθε καλλιέργειας Κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου θα καταγραφούν όλες οι εργασίες και θα γίνει ανάλυση του κόστους παραγωγής τόσο με βάση τις τιμές που οι επαγγελματίες με γεωργικά μηχανήματα χρεώνουν όσο και με ανάλυση του πραγματικού κόστους. Με βάση αυτά θα γίνει η εκτίμηση του κόστους παραγωγής.

 

ΠΕ 5.2

Κατά την διάρκεια της έρευνας θα μελετηθεί το ενεργειακό ισοζύγιο για τα φυτά και τις καλλιεργητικές πρακτικές που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή της βιομάζας. Η μελέτη θα περιλαμβάνει την όλες της ενεργειακές εισροές, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας για την κατασκευή των μηχανημάτων, τη χρήση των καυσίμων, της εφαρμογής αρδευτικού νερού ακόμα και της ανθρώπινης εργασίας. Θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα από την διεθνή βιβλιογραφία και από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή Κλίματος (2007). Τα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιομάζας, θα καταταγούν σε σχέση με το ενεργειακό ισοζύγιο.   Επί πλέον θα διερευνηθούν διάφορα σενάρια για την εκτίμηση του ενεργειακού και οικονομικού ισοζυγίου όπως διάφορα συστήματα άρδευσης, διάφορα βάθη άντλησης και συστήματα προμήθειας νερού, διάφορες κατεργασίες κλπ ώστε να υπάρχει διερεύνηση του κόστους σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας. Για την εκτίμηση του ενεργειακού ισοζυγίου θα εκτιμηθεί η ενέργεια που ενσωματώνεται στις διάφορες εισροές και η ενέργεια της παραγόμενης βιομάζας.

 

ΠΕ 5.3

Για την παραγωγή της κάθε μορφής βιομάζας θα μελετηθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την παραγωγή της. Θα πραγματοποιηθεί ανάλυση του κύκλου ζωής των αερίων κατά τα στάδια της παραγωγής της βιομάζας για όλα τα αέρια του θερμοκηπίου. Τα μοντέλα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι Ευρωπαϊκά και αμερικάνικα όπως το μοντέλο από το Food and Agricultural Policy Research Institute) (FAPRI) το οποίο έχει αναγνωρισθεί από το  Environmental Protection Agency (EPA) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και προτάθηκε να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση του κύκλου ζωής για τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα. Ανάλογα ευρωπαϊκά μοντέλα θα χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση του κύκλου ζωής των αερίων του θερμοκηπίου.  Για το ισοζύγιο του διοξειδίου του άνθρακα και την ανάλυση του κύκλου ζωής θα γίνει προμήθεια του προγράμματος και των βάσεων δεδομένων SIMA PRO που θεωρούνται οι πληρέστερες

Παραδοτέα: Οικονομικό και ενεργειακό ισοζύγια και ανάλυση, ισοζύγιο αερίων του Θερμοκηπίου, ανάλυση κύκλου ζωής των καλλιεργειών και των πρακτικών παραγωγής.